10 savjeta za zamrzavanje hrane

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
Image

U današnjoj kategoriji profesionalnog čišćenja donosimo Vam onu staru izreku: bolje spriječiti nego liječiti. Danas smo u kuhinji i želimo spriječiti čišćenje frižidera nakon što je dijelu namirnica prošao rok trajanja. Zamrznite hranu u dubokom ledu i ne dozvolite da Vaša hrana završi u smeću!

Hrani je mjesto na Vašem obiteljskom stolu u sklopu super ukusnih jela. Hrani nije mjesto u smeću i toga ste svjesni, ali nekad naprosto ne stignete skuhati svo povrće ili pojesti meso koje ste danas pripremili.

Ako povrće i voće nabavljate kod vlastitih roditelja ili u bakinom vrtu, znate da Vam uvijek napune vrećice zdravim i velikim primjercima brokule, cvjetače, mrkve, špinata i ostalog povrća i voća.

Image

Za Vašu obitelj povrća uvijek ima previše, a ne želite baš dva ili tri puta u jednom tjednu jesti istu namirnicu. I tako taj kupus čeka svoj red u hladnjaku do trenutka kad se odlučite baciti ga u smeće jer je neupotrebljiv.

Kamo sreće da je malo više vrtova s kokicama pa da povrće ne mora ići u kantu nego da se pametno iskoristi. 

Nadalje, iako redovito zamrzavate meso koje kupite u tjednoj ili mjesečnoj nabavci, niste se dosad sjetili da možete zamrznuti i neke druge namirnice i na taj si način olakšati sljedeće kuhanje. 

 


Koje namirnice možete zamrznuti?

Zamrzavanje hrane

1

Tikvice

Ova ljetna namirnica raste uistinu brzo i u samo nekoliko dana morate pobrati nekoliko primjeraka. Tikvice možete spremati na razne načine, ali opet, ne možete ih sve pojesti baš sad. Preporučujemo da ih narežete na kockice ili listove, a možete ih zalediti i cijele. U zimskim mjesecima s radošću ćete spremiti domaću tikvicu umjesto da brzo hitate u dućane.
2

Rajčice

Još jedna zahvalna namirnica za zamrzavanje. Svi radimo ukusne umake i zaledimo ih za zimu, ali rijetko se tko sjeti oguliti nekoliko rajčica i zamrznuti ih za kuhanje ukusne juhe ili za dodatak jelima u koje inače stavljate kupljenu sjeckanu rajčicu ili pelate. Iz vrećice samo odvojite jednu ili dvije rajčice i ubacite ih u posudu.
2

Paprike

Još jedno ljetno povrće koje zna dočekati zimu u hladnjaku, a zatim se osuši i istrune. Papriku uvijek možete izdubiti i zalediti, možda od nje napravite ukusne punjene paprike ili ih iskoristite za rižoto, pečenja, juhu ili kao ukusni prilog na maslinovom ulju.
4

Aronija

Ovo izrazito hranjivo bobičasto voće ne možete pojesti u velikim količinama. Ako nećete praviti ukusne likere, a želite pojesti šačicu zdravlja kad god poželite, zaledite ove bobice i po potrebi ih pripremite ili pojedite.
5

Mrkva

Za nas je mrkva kraljica kuhinje jer ide u baš sva jela. Zaledite je u komadu, nasjeckanu na kolutiće ili naribanu. Vjerujte nam da ćete je i zaleđeu brzo potrošiti i da će baš svaki primjerak dobro doći prilikom kuhanja slasnih jela.
6

Cvjetača, brokula, kelj, artičoka

Sve ove povrtne namirnice poprilično su velike i dostatne za više obroka. Odvojite cvjetove od stapke i zaledite ih u vrećici kako biste uvijek imali zdrav i domaći prilog glavnim jelima.
7

Krumpir

Kad već pripremate pomfrit za svoju obitelj pa malo pretjerate s količinom krumpira, zaledite ih za neki drugi put kad Vam se neće dati guliti krumpire iz početka. Možete ih nasjeckati na kockice za kuhanje s povrćem ili za pripremu u pećnici. Dajte mašti na volju, djeca bi Vam sigurno voljela isprobati i domaći čips.
8

Kruh i ostali pekarski proizvodi

Djeca nisu pojela peciva i krafne, a već sutra ćete trebati u kupovinu po svježe pekarske proizvode? Sjetite se samo koliko puta su Vam nedjeljom došli gosti, a bili ste kratki sa zalihama kruha. Nemojte brinuti o tome, zaledite ostatke kruha ili pak cijeli komad. Vrlo jednostavno ćete ga vratiti u život nakon što gosti najave svoj dolazak. Uz to, blagdanski kruh gotovo je uvijek suh, a Vi to možete spriječiti.
9

Vakumirani proizvodi

Domaće kobasice, slanina, vakumirani pršut, buđola ili šunka, sve ste to vrijedno pripremili, ali od dugog stajanja u hladnjaku, ove namirnice izgube na svojoj kvaliteti. Doskočite i ovom problemu pa zaledite vakumirani proizvod kako biste dodatno očuvali njegovu kvalitetu.
10

Juhe i umaci

Idući puta kada se potpuno preračunate pa napravite ogromne količine juhe i ukusnih umaka, nemojte svoj trud proliti u sudoper. U plastičnu posudu ili vrećicu prebacite tekućinu i iskoristite ih kao temeljac ukusnog rižota ili njime podlijte svoje tek pripremljeno meso. Zvuči slasno zar ne?

Ako su Vam naši savjeti danas otvorili oči, brzo očistite zamrzivač i krenite s prvim punjenjima hranom. Bacite oko na naše blogove sa savjetima oko organizacije i čišćenja domaćinstva i preokrenite cijelu kuhinju!

Osluškujemo Vaše kućanske potrebe i želje za novim člancima o aktualnim temama. Pišite nam što Vas muči i nastavite nas pratiti, nikad ne znate iza kojeg Vas naslova čeka pravo otkriće.

✨✨✨

P.S. Ako trebate usluge profesionalnog servisa za čišćenje u Zadarskoj županiji, tu smo za Vas. Više o našim uslugama saznajte na našoj web stranici: www.blistavidom.hr!