U današnjoj kategoriji profesionalnog čišćenja donosimo Vam onu staru izreku: bolje spriječiti nego liječiti. Danas smo u kuhinji i želimo spriječiti čišćenje frižidera nakon što je dijelu namirnica prošao rok trajanja. Zamrznite hranu u dubokom ledu i ne dozvolite da Vaša hrana završi u smeću.
Hrani je mjesto na Vašem obiteljskom stolu u sklopu super ukusnih jela. Hrani nije mjesto u smeću i toga ste svjesni, ali nekad naprosto ne stignete skuhati svo povrće ili pojesti meso koje ste danas pripremili.
Ako povrće i voće nabavljate kod vlastitih roditelja ili u bakinom vrtu, znate da Vam uvijek napune vrećice zdravim i velikim primjercima brokule, cvjetače, mrkve, špinata...
Za Vašu obitelj povrća uvijek ima previše, a ne želite baš dva ili tri puta u jednom tjednu jesti istu namirnicu. I tako taj kupus čeka svoj red u hladnjaku do trenutka kad se odlučite baciti ga u smeće jer je neupotrebljiv.
Kamo sreće da je malo više vrtova s kokicama pa da povrće ne mora ići u kantu nego da se pametno iskoristi.
Nadalje, iako redovito zamrzavate meso koje kupite u tjednoj ili mjesečnoj nabavci, niste se dosad sjetili da možete zamrznuti i neke druge namirnice i na taj si način olakšati sljedeće kuhanje.
Mi ćemo Vam danas navesti nekoliko namirnica i dati savjet što točno napraviti s njima.
1. Tikvice
- Ova ljetna namirnica raste uistinu brzo i u samo nekoliko dana morate pobrati nekoliko primjeraka. Tikvice možete spremati na razne načine,a li opet, ne možete ih sve pojesti baš sad. Preporučujemo da ih narežete na kockice ili listove, a možete ih zalediti i cijele. U zimskim mjesecima s radošću ćete spremiti domaću tikvicu umjesto da brzo hitate u dućane.
2. Rajčice
- Još jedna zahvalna namirnica za zamrzavanje. Svi radimo ukusne umake i zaledimo ih za zimu, ali rijetko se tko sjeti oguliti nekoliko rajčica i zamrznuti ih za kuhanje ukusne juhe ili za dodatak jelima u koje inače stavljate kupljenu sjeckanu rajčicu ili pelate. Iz vrećice samo odvojite jednu ili dvije rajčice i ubacite ih u posudu.
3. Paprike
- Još jedno ljetno povrće koje zna dočekati zimu u hladnjaku, a zatim se osuši i istrune. Papriku uvijek možete izdubiti i zalediti, možda od nje napravite ukusne punjene paprike ili ih iskoristite za rižoto, pečenja, juhu ili kao ukusni prilog na maslinovom ulju.
4. Aronija
- Ovo izrazito hranjivo bobičasto voće ne možete pojesti u velikim količinama. Ako nećete prviti ukusne likere, a želite pojesti šačicu zdravlja kad god poželite, zaledite ove bobice i po potrebi ih pripremite ili pojedite.
5. Mrkva
- Za nas je mrkva kraljica kuhinje jer ide u baš sva jela. Zaledite je u komadu, nasjeckanu na kolutiće ili naribanu. Vjerujte da ćete je ipak brzo potrošiti i da će baš svaki primjerak dobro doći.
6. Cvjetača, brokula, kelj, artičoka
- Sve ove povrtne namirnice poprilično su velike i dostatne za više obroka. Odvojiite cvjetove od stapke i zaledite ih u vrećici kako biste uvijek imali zdrav i domaći prilog glavnim jelima.
7. Krumpir
- Kad već pripremate pomfrit za svoju obitelj pa malo pretjerate s količinom krumpira, zaledite ih za neki drugi put kad Vam se neće dati guliti krumpire iz početka. Možete ih nasjeckati na kockice za kuhanje s povrćem ili za pripremu u pećnici. Dajte mašti na volju, djeca bi Vam sigurno voljela isprobati i domaći čips
8. Kruh i ostali pekarski proizvodi
- Djeca nisu pojela peciva i krafne, a već sutra ćete trebati u kupovinu po svježe pekarske proizvode? Sjetite se samo koliko puta su Vam nedjeljom došli gosti, a bili ste kratki sa zalihama kruha. Nemojte brinuti o tome, zaledite ostatke kruha ili pak cijeli komad. Vrlo jednostavno ćete ga vratiti u život nakon što gosti najave svoj dolazak. Uz to, blagdanski kruh gotovo je uvijek suh, a Vi to možete spriječiti.
9. Vakumirani proizvodi
- Domaće kobasice, slanina, vakumirani pršut, buđola ili šunka, sve ste to vrijedno pripremili ali od dugog stajanja u hladnjaku, ove namirnice izgube na svojoj kvaliteti. Doskočite i ovom problemu pa zaledite vakumirani proizvod kako biste dodatno očuvali njegovu kvalitetu.
10. Umaci i juhe
- Idući puta kada se potpuno preračunate pa napravite ogromne količine juhe i ukusnih umaka, nemojte svoj trud proliti u sudoper. U plastičnu posudu ili vrećicu prebacite tekućinu i iskoristite ih kao temeljac ukusnog rižota ili njime podlijte svoje tek pripremljeno meso. Zvuči slasno zar ne?
Osluškujemo Vaše kućanske potrebe i želje za novim člancima o aktualnim temama. Pišite nam što Vas muči i nastavite nas pratiti, nikad ne znate iza kojeg Vas naslova čeka pravo otkriće.
✨✨✨
P.S. Ako trebate usluge profesionalnog servisa za čišćenje u Zadarskoj županiji, tu smo za Vas. Više o našim uslugama saznajte na našoj web stranici: www.blistavidom.hr!
U današnjoj kategoriji profesionalnog čišćenja donosimo Vam onu staru izreku: bolje spriječiti nego liječiti. Danas smo u kuhinji i želimo spriječiti čišćenje frižidera nakon što je dijelu namirnica prošao rok trajanja. Zamrznite hranu u dubokom ledu i ne dozvolite da Vaša hrana završi u smeću! Hrani je mjesto na Vašem obiteljskom stolu u sklopu super ukusnih jela. Hrani nije mjesto u smeću i toga ste svjesni, ali nekad naprosto ne stignete skuhati svo povrće ili pojesti meso koje ste danas pripremili. Ako povrće i voće nabavljate kod vlastitih roditelja ili u bakinom vrtu, znate da Vam uvijek napune vrećice zdravim i velikim primjercima brokule, cvjetače, mrkve, špinata i ostalog povrća i voća. Za Vašu obitelj povrća uvijek ima previše, a ne želite baš dva ili tri puta u jednom tjednu jesti istu namirnicu. I tako taj kupus čeka svoj red u hladnjaku do trenutka kad se odlučite baciti ga u smeće jer je neupotrebljiv. Kamo sreće da je malo više vrtova s kokicama pa da povrće ne mora ići u kantu nego da se pametno iskoristi. Nadalje, iako redovito zamrzavate meso koje kupite u tjednoj ili mjesečnoj nabavci, niste se dosad sjetili da možete zamrznuti i neke druge namirnice i na taj si način olakšati sljedeće kuhanje. Koje namirnice možete zamrznuti? Zamrzavanje hrane 1 Tikvice Ova ljetna namirnica raste uistinu brzo i u samo nekoliko dana morate pobrati nekoliko primjeraka. Tikvice možete spremati na razne načine, ali opet, ne možete ih sve pojesti baš sad. Preporučujemo da ih narežete na kockice ili listove, a možete ih zalediti i cijele. U zimskim mjesecima s radošću ćete spremiti domaću tikvicu umjesto da brzo hitate u dućane. 2 Rajčice Još jedna zahvalna namirnica za zamrzavanje. Svi radimo ukusne umake i zaledimo ih za zimu, ali rijetko se tko sjeti oguliti nekoliko rajčica i zamrznuti ih za kuhanje ukusne juhe ili za dodatak jelima u koje inače stavljate kupljenu sjeckanu rajčicu ili pelate. Iz vrećice samo odvojite jednu ili dvije rajčice i ubacite ih u posudu. 2 Paprike Još jedno ljetno povrće koje zna dočekati zimu u hladnjaku, a zatim se osuši i istrune. Papriku uvijek možete izdubiti i zalediti, možda od nje napravite ukusne punjene paprike ili ih iskoristite za rižoto, pečenja, juhu ili kao ukusni prilog na maslinovom ulju. 4 Aronija Ovo izrazito hranjivo bobičasto voće ne možete pojesti u velikim količinama. Ako nećete praviti ukusne likere, a želite pojesti šačicu zdravlja kad god poželite, zaledite ove bobice i po potrebi ih pripremite ili pojedite. 5 Mrkva Za nas je mrkva kraljica kuhinje jer ide u baš sva jela. Zaledite je u komadu, nasjeckanu na kolutiće ili naribanu. Vjerujte nam da ćete je i zaleđeu brzo potrošiti i da će baš svaki primjerak dobro doći prilikom kuhanja slasnih jela. 6 Cvjetača, brokula, kelj, artičoka Sve ove povrtne namirnice poprilično su velike i dostatne za više obroka. Odvojite cvjetove od stapke i zaledite ih u vrećici kako biste uvijek imali zdrav i domaći prilog glavnim jelima. 7 Krumpir Kad već pripremate pomfrit za svoju obitelj pa malo pretjerate s količinom krumpira, zaledite ih za neki drugi put kad Vam se neće dati guliti krumpire iz početka. Možete ih nasjeckati na kockice za kuhanje s povrćem ili za pripremu u pećnici. Dajte mašti na volju, djeca bi Vam sigurno voljela isprobati i domaći čips. 8 Kruh i ostali pekarski proizvodi Djeca nisu pojela peciva i krafne, a već sutra ćete trebati u kupovinu po svježe pekarske proizvode? Sjetite se samo koliko puta su Vam nedjeljom došli gosti, a bili ste kratki sa zalihama kruha. Nemojte brinuti o tome, zaledite ostatke kruha ili pak cijeli komad. Vrlo jednostavno ćete ga vratiti u život nakon što gosti najave svoj dolazak. Uz to, blagdanski kruh gotovo je uvijek suh, a Vi to možete spriječiti. 9 Vakumirani proizvodi Domaće kobasice, slanina, vakumirani pršut, buđola ili šunka, sve ste to vrijedno pripremili, ali od dugog stajanja u hladnjaku, ove namirnice izgube na svojoj kvaliteti. Doskočite i ovom problemu pa zaledite vakumirani proizvod kako biste dodatno očuvali njegovu kvalitetu. 10 Juhe i umaci Idući puta kada se potpuno preračunate pa napravite ogromne količine juhe i ukusnih umaka, nemojte svoj trud proliti u sudoper. U plastičnu posudu ili vrećicu prebacite tekućinu i iskoristite ih kao temeljac ukusnog rižota ili njime podlijte svoje tek pripremljeno meso. Zvuči slasno zar ne? Ako su Vam naši savjeti danas otvorili oči, brzo očistite zamrzivač i krenite s prvim punjenjima hranom. Bacite oko na naše blogove sa savjetima oko organizacije i čišćenja domaćinstva i preokrenite cijelu kuhinju! Osluškujemo Vaše kućanske potrebe i želje za novim člancima o aktualnim temama. Pišite nam što Vas muči i nastavite nas pratiti, nikad ne znate iza kojeg Vas naslova čeka pravo otkriće. ✨✨✨ P.S. Ako trebate usluge profesionalnog servisa za čišćenje u Zadarskoj županiji, tu smo za Vas. Više o našim uslugama saznajte na našoj web stranici: www.blistavidom.hr! Vidi više