• +385 23 777 032
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Kako treba čistiti tavan?

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Tavan ili potkrovlje služe nam za pohranu stvari nakon sezone ljetovanja ili zimovanja. Obzirom da se najčešće radi o izrazito velikom prostoru, na tavanu se može naći svašta. Međutim, nije dobro na tavanu među stvarima pronaći različite kukce, paučinu, prljavštinu i nered. Stoga je pravo vrijeme da počistite ovu skrivenu prostoriju!

 

Svi koji žive u kućama barem su se povremeno penjali na tavan da odlože stvari koje su prerasli ili zamijenili novima. 

 

Potkrovlje je zapravo izvrsno mjesto na kojem su Vaše stvari sigurne i zaštićene od različitih vremenskih uvjeta. Ne samo to, na tavanu Vam stvari ne smetaju pa ih bezbrižno možete odložiti i zanemariti dok Vam ponovno ne zatrebaju.

 

Iako na tavanu ima dovoljno mjesta, to ne znači da stvari možete odlagati bez razmišljanja i potrebne pažnje.

 

Naime, iako će Vam stvari biti zaštićene od vjetra i kiše, i dalje postoji velika opasnost od vlage i različitih štetočina koje biraju tavan kao svoje skrovište.

 

Zato s vremena na vrijeme počistite i provjerite tavan, a mi ćemo Vam u nastavku reći kako odraditi generalno čišćenje.

 

 

1. Za početak se zaštitite

 

Prije penjanja na tavan, dobro se opskrbite zaštitnom opremom. Preporučujemo da odjenete odjeću dugih rukava koju Vam neće biti problem uprljati. Obzirom da na gotovo svakom tavanu naiđemo na hrpu prašine i nereda, zaštitite svoj dišni sustav maskom za lice. Ne bi bilo loše da na lice stavite zaštitne naočale ako ih posjedujete. Prije čišćenja navucite rukavice, a zatim prionite na posao.

 

 

2. Uklonite ili pomaknite sve stvari

 

Bilo bi izvrsno da za čišćenje tavana okupite tim pomagača. Na taj ćete način lakše ukloniti sve stvari iz potkrovlja. Idealno bi bilo ukloniti sve stvari kako biste imali pred sobom praznu površinu. Tako možete najtemeljitije počistiti sve. Ako Vam pomagači nisu pri ruci, pomaknite sve stvari na jedan kraj tavana, počistite pod, zidove i strop pa stvari vratite na mjesto. Uvijek je važno snaći se :)

 

 

3. Uklonite paučinu i prašinu

Najbolji savjet je da počnete od stropa! Brojni pauci s vremenom su ispleli svoje guste mreže koje neće biti lako ukloniti. Uklonite pauke i paučinu sa stropnih greda, s prozora, zidova i poda. Preporučujemo da koristite metlu barem prilikom početnog čišćenja jer bi se usisavač mogao zaštopati. Kasnije slobodno usisajte da uklonite i zadnje ostatke prašine.

 

 

4. Pregledajte očišćeno potkrovlje

 

Nakon što ste konačno uklonili sve veće i manje nečistoće, zastanite nad praznim prostorom i dobro provjerite ima li oštećenja. Provjerite sve zidove i skrivene kuteve i sanirajte uočena oštećenja. Ako ste pronašli veća oštećenja, prekinite proces čišćenja i pozovite majstore. Mala oštećenja s vremenom postaju veliki trošak pa sve sredite dok je vrijeme. Obratite pažnju na gljivice i vlagu koji se mogu proširiti i na ostale zidove Vaše kuće.

 

 

5. Vratite i posložite stvari na mjesto

 

Jako je važno da pregledate sve stvari prije njihova vraćanja. Možda biste neke stvari trebali baciti jer ih više nećete koristiti. Manje predmete posložite u posudu ili vrećicu kako bi ih lakše čuvali na istome mjestu. Donirajte predmete koji Vam više neće trebati ili ih poklonite dragoj osobi kojoj će izvrsno poslužiti. Razmislite kako najbolje urediti prostor, objesite predmete na čavle ili napravite police i ormariće. 

 

Najvažniji savjet za kraj: Ne dopustite da se na tavanu ponovno nakupi debeli sloj prašine i prljavštine.

Servis za čišćenje Blistavi dom uvijek Vam je na usluzi ako trebate pomoć i asistenciju naših stručnjaka!

 

✨✨✨

P.S. Ako trebate usluge profesionalnog servisa za čišćenje u Zadarskoj županiji, tu smo za Vas. Više o našim uslugama saznajte na našoj web stranici: www.blistavidom.hr!