• +385 23 777 032
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Kako se ponašati u samoizolaciji?

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Kad smo krajem siječnja pisali o opasnostima koronavirusa, nismo mogli ni zamisliti da će se danas velika većina naših čitatelja nalaziti u samoizolaciji. Situacija je slična u cijelom svijetu, a Europa je potpuno paralizirana. Kako se postaviti u ovim nezapamćenim trenucima? Kako iz samoizolacije izaći još jači i bolji pročitajte u nastavku.

 

 

Sve je stalo, ne rade prodavaonice, ljudi ne odlaze na posao, djeca se školuju preko televizora...

Prizori našeg grada sad su pusti i usamljeni, ništa se ne događa.

U medijima posljednjih dana možete pročitati usporedbe današnjeg vremena s ratnim stanjem.

Ne pamtimo postojanje ovako strogih mjera, ali moramo biti svjesni da su na snazi samo privremeno.

Uistinu jesmo u ratu protiv epidemije, ali iz nje ćemo uskoro izaći kao pobjednici.

 

 

Sigurni smo da svi ponekad poželimo ostati doma i odmoriti se od svakodnevnih obaveza, ali ovakav odmor nije ničija želja. 

Nismo mogli ni zamisliti da će nam odlazak u trgovinu predstavljati stresnu situaciju.

Za početak, trebamo pažljivo pratiti upute civilne zaštite Republike Hrvatske i ponašati se u skladu s njima.

Prije savjeta koje donosimo u nastavku ponovit ćemo Vam popularni slogan koji čitamo posljednjih dana.

 

#ostanidoma

 

 

Obzirom da smo svi "zatočeni" u obiteljskom domu, donosimo Vam nekoliko savjeta i preporuka kako najbolje iskoristiti novonastalu situaciju.

Nemojte klonuti duhom nego radite na sebi i odnosu sa svojim bližnjima.

 

 

1. Filmovi, serije, dokumentarci, kvizovi

 

U prvoj fazi izolacije ne znamo ni što nas je zateklo. Treba nam period prilagodbe na novonastalu situaciju. Izolacija teško pada pojedincima koji su navikli na pokret, druženje, putovanja i izlete. Preporučujemo da za početak pogledate neki dobar film, najbolje komediju koja će Vas opustiti i malo razveseliti. Upalite televizor i pogledajte što ima na domaćim programima, sjetite se kako inače nemate toliki luksuz da cijeli dan posvetite ljenčarenju.

 

2. Očistite svoj dom

 

Čišćenje je izvrstan savjet jer podižete razinu higijene doma, ali nije zanemarivo što čišćenje često služi i kao radna terapija. Kad se udubite u aktivnost temeljitog čišćenja, ne mislite o lošim vijestima, ne mislite ni o čemu. Posvetite se čistoći životnog prostora, a na taj način očistit ćete i svoj um. Predlažemo da generalno očistite kuću ili stan, prostoriju po prostoriju. Kad kažemo generalno čišćenje, mislimo na čišćenje od stropa do poda, svake površine, svakog predmeta, svakog detalja. Nemojte se zavaravati, ovo čišćenje trajat će jako dugo. Ako se ne organizirate kako treba, korona će nas napustiti prije nego Vaš dom zablista.

 

3. Educirajte se

 

Izolacija je izvrsna prilika za čitanje stručnih knjiga koje stalno odgađate. Ujedno je ovo dobar trenutak da započnete online učenje stranog jezika ili da putem online radionica unaprijedite vještine potrebne za Vaše trenutno radno mjesto. Rad na sebi veliki je poticaj da od sebe udaljite negativne misli i usredotočite se na svoj razvoj i boljitak. Čim ova velika kriza prođe, moći ćete primjenjivati stečena znanja u svakodnevno poslovanje. Kad već ne možete druge, u ovom periodu počastite sebe. Slobodno stručne knjige zamijenite beletristikom, što god Vas veseli i ispunjava dobar je odabir.

 

4. Društvene igre

 

Ako se pitate gdje se točno nalazi kutija s društvenim igrama, odgovor je vjerojatno: na ormaru, u podrumu, u garaži, ispod kreveta. Prije razvoja moderne tehnologije, društvene igre bile su na repertoaru gotovo svake obitelji. Čovječe ne ljuti se, Monopoly, Rizik, Riječ na riječ...sigurno ste nekad davno kupili barem jednu od ovih igara. Iznenadite djecu i partnera pronalaskom ovih zanemarenih izvora zabave. Ako ne možete pronaći baš ništa od navedenog, poslužite se kartama i osmislite novu kreativnu igru.

 

5. Vježbajte tijelo i duh 

 

Prošli mjesec odlučili ste se za odlazak u teretanu, uplatili ste članarinu, a sad je ta ista teretana zatvorena. Složit ćemo se s Vama, dogodio Vam se peh. Ali gledajte ovu situaciju kao poticaj. Nemojte da Vaš novac propadne (iako smo sigurni da će Vam teretana prebaciti članarinu za sljedeći zdravi mjesec), nego se uhvatite vježbanja kod kuće. Skinite zanimljivu aplikaciju ili upalite neki trening koji ste oduvijek htjeli isprobati i ispušite se. Brojni fitness treneri odlučili su svojim klijentima besplatno udijeliti nekoliko super korisnih vježbi. Vježbanjem ćete oblikovati svoje tijelo, osjećat ćete se bolje, a ispunit će Vas i hormon sreće. Nakon izlaska iz izolacije neka se Vaši prijatelji zapitaju kako izgledate toliko dobro i toliko svježe.

 

6. Naspavajte se

 

Ako ste se prebacili na rad od kuće, a pretpostavljamo da jeste, ne očajavajte. Svi se nalazimo u sličnoj situaciji gdje pomalo strahujemo za budućnost svog posla i ekonomije u cjelini. Za početak se naspavajte, imate cijeli dan da odradite zadane aktivnosti. Iskoristite blagodat svog doma i naspavajte se. Nakon toliko godina rada, u ovom razdoblju ne morate raditi od 8 do 4. Pronađite pozitivu u svemu, promijenite posteljinu i spavajte kao mala beba. U snovima nema ni virusa ni problema koji će uskoro biti iza nas.

 

7. Uživajte u proljeću

 

Ovih smo dana ušetali u najljepše godišnje doba, a da toga nismo ni svjesni. Proljeće, ptice, cvijeće, mirisi, svjež zrak, ne dopustite da se sve ovo nađe iza zatvorenog prozora. Ako živite u stanu, otvorite prozore, razmaknite zavjese i sjednite na svoj balkon okupan suncem. Uživajte u lijepom sunčanom danu i dozvolite mu da Vas ispuni dobrom voljom i srećom. Ako ste sretnici koji žive u kući pa imate svoj vrt i okućnicu, iskoristite to. U svom ste vrtu također u izolaciji, a možete učiniti toliko toga. Uredite cvijeće i voćnjak, promotrite kako su voćke lijepo procvjetale i uživajte u prizoru. To Vam nitko ne može ukrasti.

 

8. Kuhajte

 

Izolacija je izvrsno vrijeme za isprobavanje novih recepata za što dosad niste imali dovoljno vremena. U posljednje vrijeme dani traju puno duže pa možete neko vrijeme provesti u potrazi za novim zanimljivim receptima. Iznenadite svoje ukućane novim slasticama iz vlastite kuhinje. Kažu da ljubav ide kroz želudac, a mi ćemo tome dodati i dobro raspoloženje, humor, veselje i sreću. Iznenadite sebe i svoje najdraže uz malo truda, nećete požaliti.

 

 

Dok ste čitali naše savjete, sigurno ste se sjetili još nekih korisnih aktivnosti. Iskoristite vrijeme i isprobajte neke od naših savjeta. Zajedno smo jači pa tako i u ovim teškim vremenima.

 

Za Blistavi dom nema nepremostive krize. I ovu ćemo uskoro pobijediti zajedničkim snagama! ✨

 

✨✨✨

P.S. Ako trebate usluge profesionalnog servisa za čišćenje u Zadarskoj županiji, tu smo za Vas. Više o našim uslugama saznajte na našoj web stranici: www.blistavidom.hr!